אחריות סוכן ביטוח כלפי עובד בעקבות סיום עבודתו

אחריות סוכן ביטוח כלפי עובד בעקבות סיום עבודתו

על רקע גל הפיטורים במשק, על סוכני הביטוח לזכור כי חובת הנאמנות שיש להם כלפי הלקוח קיימת גם כאשר עליהם לייעץ ללקוח המפוטר איך הוא ממקסם את זכויותיו בצבירת הפיצויים בפוליסה, לעיתים, על חשבון המעביד.21/12/2008

כאשר פוגש סוכן הביטוח עובד מפוטר, אין ספק שעליו להסביר לו איך שומרים על הכיסויים הביטוחיים בפוליסה, איך שומרים על הפוליסה בתוקף, ולהציג בפניו את האפשרויות השונות הנוגעות לפדיון הכספים בפוליסה.

לעצתו של סוכן הביטוח בשלב סיום העבודה ערך רב עבור הלקוח. חובתו של סוכן הביטוח, על פי חוק הייעוץ הפנסיוני, להעדיף את טובתו של הלקוח ולהימנע מלהעדיף טובתו של כל אדם אחר, כולל המעסיק. מכוח חובה זו קמה לסוכן הביטוח אחריות להציג בפני הלקוח את האפשרות הטובה ביותר עבורו. כשלון של סוכן הביטוח בקיום חובתו זו, עלול לגרום לעילת תביעה נגדו בסכום הנזק שנגרם ללקוח.

אמנם, כאשר ממליץ סוכן הביטוח ללקוח על המוצר הפנסיוני המתאים לו ביותר, יש קושי רב להוכיח כי המלצה זו איננה סבירה גם כאשר מתברר בדיעבד כי המוצר הפנסיוני הניב ללקוח הפסדים. אולם, כאשר נמנע סוכן הביטוח להציג בפני הלקוח אפשרות לפדות את פיצויי הפיטורים הצבורים בפוליסה כאשר יש לו אפשרות לעשות כן, וצבירת הפיצויים חוזרת בסופו של דבר למעסיק אחריותו של הסוכן ברורה. כך גם במצב בו מציג סוכן הביטוח בפני הלקוח מצג כאילו המעסיק יצא ידי חובתו בשחרור כספי הפיצויים למרות שאין כך הדבר ועל המעסיק לשלם פיצויי פיטורים מלאים.

לכן, על סוכן הביטוח להסב את תשומת לבו של הלקוח לסעיפים הרלוונטים לצבירת הפיצויים בחוק פיצויי פיטורים: סעיף 14 וסעיף 26.

סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים קובע שהעובד זכאי לקבל את צבירת הפיצויים בפוליסה לקצבה אם אין הסכם הקובע אחרת. לכן, על סוכן הביטוח להודיע לעובד המתפטר שיש לו פוליסה לקצבה כי יש לו זכות לכאורה למשוך את פיצויי הפיטורים בפוליסה אם אין הסכם בינו לבין המעביד שקובע אחרת.

סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי צבירת הפיצויים בפוליסה תהיה על חשבון פיצויי הפיטורים ולא במקומם. עובד מפוטר זכאי לפיצויי פיטורים מלאים אלא אם קיים הסכם המחיל את התנאים של האישור הכללי של שר התמ"ת לפיו הקבוע בסעיף 14 אינו חל, דהיינו, צבירת הפיצויים בפוליסה היא במקום פיצויי פיטורים ולא על חשבון הפיצויים על פי חוק. לכן, על סוכן הביטוח להסב את לבו של העובד המפוטר כי עליו לבדוק את קיומם של כל התנאים לתחולתו של האישור הכללי, כגון: שהפוליסה היא לקצבה ושיש בה כיסוי לאבדן כושר עבודה. אם אין כך הדבר, ייתכן שיש לעובד המפוטר עילה לדרוש את פיצויי הפיטורים המלאים ולא להסתפק בצבירת הפיצויים בפוליסה. עניין זה עשוי להיות משמעותי ביותר לעובד אשר שכרו עלה במהלך תקופת עבודתו.